Wie wel binnen mag én wie niet

mei 1, 2014 by

Wie wel binnen mag én wie niet

Het lijkt een relevante beleidsvraag voor een land of voor een unie, wie wel en niet in een land mag leven. Waaruit de beslissing kan volgen om mensen binnen de bewuste ruimte toe te laten. Echter enige duidelijke koers is bijvoorbeeld voor Nederland in de afgelopen halve eeuw toch niet echt waar te nemen. Met de politieke opkomst van Pim Fortuyn en zijn opvattingen over immigratie, werd er na zijn vertrek van het politieke toneel een tijdje en strikter inkomstbeleid gevoerd.

Maar veel lijn heeft er dus nooit ingezeten. Eerder deze maand werd bekend dat er weer eens een grote toename is van wat men asielzoekers pleegt te noemen. Dat is een categorie die ook nog wel andere namen draagt, zoals vluchtelingen of immigranten. Maar het hoeft weinig verbeelding te dragen, om te begrijpen dat echte arme, vervolgde mensen natuurlijk nooit in Europa aankomen. De mensen die bij ons de grens over duikelen hebben toch zeker het geld gehad om een mensensmokkelaar te betalen.

Weinig uitleg behoeft ook dat wanneer je niet controleert wie er precies binnenkomen en wat dit voor mensen zijn, dat dit nog wel eens tot problemen kan gaan leiden. Maar het is een uitvloeisel van het beleid dat regeringen hier zich wel of niet druk om maken. Toen bleek dat de bekende klokkenluider Edward Snowden wel eens geen land en onderdak zou kunnen vinden, werd al rap duidelijk dat velen in Nederland wel een inhoudelijke mening over zijn aanvraag, vanwege zijn activiteiten, hadden.

Dat Snowden grootschalige spionage van de Amerikaanse overheid, die zelfs ook gegevens van Nederlandse burgers bezit, had blootgelegd, zou toch op veel sympathie moeten kunnen rekenen. Dat deed het volgens mij ook wel, maar toch zeker Minister Plasterk vond het maar niets. Deze asielzoeker kreeg dan ook bij voorbaat nul op het rekest. Dat was niet de eerste keer, want zo liet het tv-programma Andere Tijden zien, al eerder had een Amerikaan geen vaste verblijfsvergunning gekregen.

Amerikanen zijn dus een moeilijke groep, zo blijkt. En wellicht ook wel mensen die het wel goed voor hebben met Nederland. Dat zal dan wel het criterium zijn, hoeveel een asielzoeker ook rooft of liegt; als hij of zij maar niet uit Amerika komt of iets positiefs bij willen dragen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.