Wat vertellen de uitslagen van de Europese verkiezingen ons?

mei 30, 2014 by

Wat vertellen de uitslagen van de Europese verkiezingen ons?

Alle blikken waren gericht op de Euro-sceptische partijen, maar uiteindelijk behaalden deze ‘slechts’ 108 van 751 zetels in het Euro-parlement. Dat is iets meer dan 1 op de 8 oftewel 14 procent. Dit soort uitslagen zal de ideologische machtsverhoudingen binnen het Parlement nauwelijks doen verschuiven ten gunste van de Euro-sceptici. Desalniettemin zijn er een aantal interessante ontwikkelingen weer te nemen.

Ten eerste hebben de conservatieven en christen-democraten van de EPP overal verloren, maar zijn ze in het Parlement toch de grootste fractie gebleven. Toch bleef er aan de socialisten het aura van verlies plakken, ondanks het feit dat er in Frankrijk slechts één zetel verloren ging en in Duitsland de socialisten maar liefst 4 zetels wonnen. Het was voornamelijk in Spanje waar de socialisten net iets meer zetels verloren (9) dan de conservatieven (8), waar de schade het grootst was. Daar trad de partijleider af als gevolg van de verloren verkiezingen.

Ten tweede heeft de uitgesproken Eurofiele liberale fractie (ALDE) in alle West-Europese landen zware verliezen moeten incasseren, met uitzondering van België en Nederland. In Italië is de hele fractie naar huis gestuurd en in Groot-Britannië klampten de LibDems met een verlies van maar liefst 11 zetels zich aan hun laatste zetel vast. Ook in Duitsland deed de FDP het slecht (9 zetels verlies, 3 zetels over). In Europa leed ALDE per saldo een verlies van 28 zetels, oftewel meer dan een kwart van hun zetels.

Ten derde hebben de radicaal-linkse partijen nauwelijks kunnen profiteren van het groeiende wantrouwen tegenover de overheid de financiële wereld. De SP in Nederland slaagde er niet in om zetelwinst te boeken en in België was radicaal-links al helemaal in geen velden of wegen te bekennen. Alleen in Zuid-Europa slaagden zij er in om in Griekenland, Spanje en Italië flink wat zetels weg te kapen bij de socialisten. De Griekse SYRIZA werd in één klap de grootste met 5 zetels.

In Nederland was er ondanks de opwinding in de media geen sprake van enige significante politieke verschuiving. Op de keeper beschouwd verschoven slechts 3 van de 26 zetels door verlies van GroenLinks (-1) en winst voor D66 (+1) en de Partij voor de Dieren (+1). In België daarentegen verzilverde de N-VA van Bart de Wever (+3) de verkiezingswinst op nationaal niveau, aangezien de nationale verkiezingen samenvielen met de Europese verkiezingen. Grootste verliezers waren Vlaams Belang (-1), LDD (-1) en opmerkelijk genoeg de SP.a (-1).

De verkiezingen waren in het bijzonder in Frankrijk en Groot-Britannië zeer belangrijk, aangezien de Europese verkiezingen een meer waarheidsgetrouwe afspiegeling is van het volksbevinden dan de nationale verkiezingen, waardoor het de ideale proteststemverkiezing is. In beide landen wordt namelijk gewerkt met een districtenstelsel, waardoor een derde partij nauwelijks kans maakt. De UKIP van Nigel Farage en het FN van Marine Le Pen behaalden beiden meer dan een derde van de zetels van hun land in het Euro-parlement, een ware politieke aardbeving.

Duitsland bleef opmerkelijk genoeg verschoond van de Eurosceptische wind. De AfD behaalde slechts 7% van de stemmen en bleef daarmee ver achter andere Eurosceptische partijen in West-Europa. Merkel kwam daardoor ondanks het CDU/CSU-verlies van maar liefst 8 zetels toch als winnaar uit de strijd. Des te meer omdat de partij van de Franse president Hollande met slechts 13 zetels in de schaduw staat van Merkel’s partij met 38 zetels.

Voor wat betreft de uitslagen is het ook goed stil te staan bij de regionale verschillen. Zo was de opkomst in de Oost-Europese landen zeer laag met laagterecords in Tsjechië (19,5%) en Slovakije (13%). Het kwam alleen in Litouwen boven het Europese gemiddelde van 43%. Opmerkelijk genoeg betekende dit geenszins een voordeel voor radicale partijen. In Bulgarije en Roemenië verloren de radicale partijen zelfs al hun zetels. Dit is in overeenstemming met de trend dat patriottische partijen (UKIP, FN, etc.) winnen, maar uitgesproken nationalistische partijen (Vlaams Belang, BNP, etc.) juist aanhang verliezen.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Podcast Vrije Tribune: EU, Europees Parlement en de verkiezingsuitslagen | Vrije Tribune - […] tussen Brussel en Straatsburg? – Le Souverainisme, un suicide pour l’Europe – Wat vertellen de uitslagen van de Europese…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.