Van wie is het internet? (3)

mei 16, 2014 by

Van wie is het internet? (3)

Wat is dit nu precies, een naam op het Internet zoals www.vrijetribune.nl er eens is, en wie deelt en verdeelt dergelijke zaken? Een domeinnaam zoals die van ons, is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingsysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. Deze naam verwijst naar een computeradres dat uit nummers bestaat, bekend onder de naam IP-adres. (Internet Protocol) Het DNS functioneert als het telefoonboek van het computernetwerk. De vertaling van de naam naar het betreffende nummer geschiedt middels DNS-servers, alle verdere datacommunicatie tussen computers maakt gebruik van dat nummer.

Maar wie controleert deze namen en nummers eigenlijk en heeft dus grip op de ruggengraat van het Internet? Momenteel is dit in handen van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Dit is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd te Los Angeles in zuid-westen van de Verenigde Staten van Amerika. Ze heeft deze bevoegdheden – het sturen van de internet protocol nummers en het DNS – toegewezen gekregen van het Amerikaanse Departement van Handel in 1998.

In Nederland is dit voor onze adressen ondergebracht bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Die dit natuurlijk wel met regelmaat moet afstemmen met de Amerikanen. Inmiddels zijn er al meer 1.000.000 nl-domeinnaam vastgelegd. Het .nl-domein is de op twee na grootste landencode. Alleen Duitsland (.de met 6,9 miljoen) en de UK (.uk met 4,7 miljoen domeinnamen) hebben als landencode meer domeinnamen geregistreerd. Italië volgt na Nederland als vierde met 865.000 geregistreerde .it-domeinnamen.

Vanaf 2000 is men wereldwijd begonnen met het liberaliseren van domeinnamen. Vroeger moest de aanvrager eerst een bewijs voorleggen dat hij de (handels)rechten op de domeinnaam bezat. Er is links en rechts nog wel de nodige kritiek op de organisaties die deze macht bezitten, vooral omdat zoals bij de Nederlandse SIDN er nauwelijks sprake is van regulering en controle.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.