TV-West: hoofdprijs voor propaganda

mei 21, 2014 by

TV-West: hoofdprijs voor propaganda

Een week geleden maakte TV West bekend dat verslaggever Erik Kooyman de Stan Storimans Prijs had gewonnen voor de rapportage ‘Als iedereen verdacht is, macht en onmacht van politie in de Schilderswijk’ over de relatie tussen de politie en de jongeren in de Schilderswijk.

De Stan Storimans Prijs is door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in het leven geroepen ter nagedachtenis van cameraman Stan Storimans die in 2008 om te leven kwam tijdens het gewapende conflict in Georgië. Nogal ironisch, gezien het geweld in de Schilderswijk tegen TV West in het verleden. Ditmaal zijn de reporters van TV West ongeschonden uit de Schilderswijk gekomen. Een documentaire is het echter niet geworden, het was meer propagandistisch.

Waarom propaganda? Propaganda betekent dat de boodschapper een essentieel deel van de informatie achterhoudt om zo de ontvanger een bepaalde denkrichting op te sturen. Dat kan door feiten weg te laten of aan te dikken. In dit geval gaat het om politieke kleur. In de bewuste uitzending wordt er een bewust onderscheid gemaakt tussen links en rechts. Laat ons de zaak nader bekijken.

Allereerst wordt oud-gemeenteraadslid Yasmina Haifi opgevoerd, die een buurtcomité ‘Herstel van vertrouwen’ heeft opgericht als reactie op het optreden van de politie. Wat in de uitzending niet wordt vermeld is dat zij gemeenteraadslid was voor GroenLinks. De opgeheven vuist in het logo van het comité laat echter weinig aan de verbeelding over als het gaat om de bedoelingen van het comité. Er worden zware beschuldigingen geuit, waarbij de woorden ‘etnisch profileren’ (‘politieracisme’) vallen. Dit is des te opmerkelijker aangezien zij in het dagelijks leven werkzaam is voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een andere Haagse GroenLinks-coryfee die de revue passeert is Inge Vianen, die tegenwoordig in de gemeenteraad zit. We mochten het echter niet vernemen uit de TV West-uitzending. Ook de opgevoerde deskundige, Femke Kraulingfreks, heeft affiniteit met GroenLinks. Zij schreef voor de Waterlandstichting, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks (alsmede voor Joop.nl).

Een andere opmerkelijke persoon in de TV West uitzending is Ineke van den Brûle. Zij wordt opgevoerd als advocaat, maar is daarnaast ook actief voor de Haagse Stadspartij en een gekende krakersadvocate. We mochten het wederom niet vernemen uit de uitzending van TV West, terwijl dit wel relevant is om te weten hoe de beeldvorming van de politie in de uitzending tot stand is gekomen.

Hoe anders worden personen uit de andere kant van het politieke spectrum voor het voorlicht gebracht. Wethouder Boudewijn Revis wordt opgevoerd als ‘VVD-wethouder’ en ook het gemeenteraadslid Léon de Jong wordt (terecht) genoemd in combinatie met zijn partijlidmaatschap.

Het is erg storend om te ervaren dat gekende radicaal-linkse activisten worden opgevoerd als schijnbaar onpartijdige commentators. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat politie-agressie objectief is vastgesteld, terwijl het radicaal-linkse activisme van de commentators toch een ander licht op de zaak zou werpen voor de onbevangen toeschouwer. Als het gaat om het ‘herstel van vertrouwen’ zou het de televisiemakers hebben gesierd als zij wat meer openheid hadden gegeven over de achtergrond van de door hen opgevoerde commentators.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.