Koude Oorlog 2.0

mei 7, 2014 by

Koude Oorlog 2.0

Nederland is weer terug in de koude oorlogmodus, met wederom dezelfde vrienden en ook opvallende genoeg dezelfde vijand. De Volkskrant kwam met een artikel De rechtse fellow travelers van Vladimir Poetin, een opzichtige verwijzing naar de (ex-)communistische partijen in West-Europese landen. Er is thans de vrije wereld van de ´echte´ democraten en de as van het kwaad van de ´onechte´ democraten. Vladmir Poetin, de huidige President van Rusland, valt onder de laatste categorie, hij is ondanks grote verkiezingsoverwinningen in de logica van o.a. de Nederlandse pers, niet een ´echte´ democraat.

En Rusland wordt dan ook de afgelopen weken weer van alles verweten. In de Trouw, o.a. dat Poetin allerlei spelletjes speelt en wordt het land imperialisme toegedicht. Ook wordt van de geweldadige coup in Kiev verteld dat het een legitieme basis heeft. In de Telegraaf denkt men dat Rusland wel eens alle omringende landen zou kunnen gaan aanvallen. In de Volkskrant valt men verzoenende Duitsers aan, die vraagtekens zetten bij de Russische oorlogsdreiging. Ook wordt de President van Rusland autoritairder en gevaarlijker bestuur verweten.

Elders in de wereld wordt hetzelfde situatie Koude Oorlog scenario geschetst, maar zijn mensen wel andere meningen toegedaan over wie hiervoor verantwoordelijk is. Pepe Escobar schrijft in de Asia Times dat een Cold War 2.0 in de maak is. Daarentegen ziet hij vooral de agressie vanuit de NAVO met haar troepenbeweging naar Oost-Europa, die volgens Escobar op zoek zijn naar een nieuwe vijand. Ook oud-Reagan adviseur Patrick Buchanan verbaast zich over de agressie vanuit de V.S.A. richting Rusland en ziet niks in mogelijke wapenleveringen aan Oekraïne.

Het zou nu toch zo mooi zijn als de Europese Unie voorbij al het gepraat zou gaan en de hand uitsteekt richting Rusland. Om samen de vrede te bewaren op het continent en een goede oplossing voor Oekraïne te vinden. Maar het lijkt er niet op, ook Frans Timmermans de Minister van Buitenlandse Zaken heeft het alleen maar over confrontatie en niet over oplossingen die voor iedereen goed zouden zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.