Euro(?)visie: een festijn der diversiteit?

mei 12, 2014 by

Diversiteit, men heeft er tegenwoordig de mond vol van. Althans, als die niet vol zit met worst. Want, oh wat bijzonder, een vrouw met een baard, die zag je vroeger alleen op de kermis. Tegenwoordig hoef je er je huis niet meer voor uit. Wat daarentegen wel heel bijzonder is geworden, is als mensen in hun moerstaal zingen.

De laatste keer dat Oostenrijk het Eurovisie won, in 1966, waren er maar liefst 12 Europese talen vertegenwoordigd op het festival onder de 18 finalisten. Ondanks het feit dat er in 2014 26 finalisten aantraden was het aantal liedjes dat volledig in een andere Europese taal dan het Engels werd gezongen beperkt tot 3, inclusief het Montenegrijns.

Ondanks dat ook niet-Europese landen, zoals Israel, Turkije en Marokko (sic!), tegenwoordig ook mogen meedingen op een finaleplaats, is de diversiteit van het festival enorm afgenomen. Het is allemaal Engels wat de klok slaat. Alsof het Engels nog de enige taal is waarin iets mooi kan worden gezongen. Europa, schaamt u!

Vandaar hier een mooi liedje over Nederland in een ondervertegenwoordigde Europese taal:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.