Defensie en militairen

mei 24, 2014 by

Defensie en militairen

In dagblad Trouw van deze week komt Rob van Wijk, die zich bezighoudt met internationale betrekkingen, terug op de defensiebezuinigingen van Nederland vanaf de jaren zestig. Onder de kop; Gut, zou defensie dan toch best belangrijk zijn? geeft hij weer dat er altijd sprake is geweest van een geopolitiek spel en dat wij in Nederland ons hier slecht bewust van zijn, tenminste totdat er ergens een conflict uitbreekt. Maar tevens dat politici te wispelturig zijn en dus een lange termijn visie ontbreekt.

Het is natuurlijk een gegeven dat de wereld constant in beweging is en dat veel landen belangen hebben die zich ook buiten de eigen landsgrenzen afspelen. Denk aan Rusland in Syrië en Oekraïne of China in Afrika of in Vietnam, Laos en Cambodja. (Indochina) Wat dan zo’n beetje geduid kan worden als de invloedsfeer van grote machten. Maar men zou dus in de Nederlandse versie kunnen denken aan onze invloed in Duitsland, België of Suriname/de Antillen en omgeving. Dus waarom zouden conflicten op de Krim en in Oekraïne interessant voor ons zijn?

Onduidelijk is dus niet alleen het lange termijn plan op gebied van defensie zoals Van Wijk aangeeft, maar ook de beantwoording op de vragen WAT we eigenlijk willen beschermen en tegen WIE. Nu zitten we natuurlijk in de Europese Unie, maar ook in de NAVO, dus het zou gemakkelijk zijn ons ervan af te maken met de gedachte dat we daar gewoon aan moeten bijdragen. Maar toch, we hebben geen controle over de laatste (en nauwelijks over de eerste) immers de NAVO is een filiaal van het Pentagon.

En dat is dan ook wat blijft hangen. Het is bekend dat de VSA iets terug moet gaan met haar militair budget, alhoewel; In 2013 gaf de VSA aan zijn mondiale militaire apparaat 640 miljard dollar uit. (veruit de grootste speler in de wereld) In een artikel op RT.com wordt ingegaan op de sluiting van Amerikaanse militaire basissen door heel Europa, vanwaar volgens mij niet veel mensen zich bewust waren dat deze überhaupt bestonden.

Het lijkt hier ook de kern van de zaak te zijn, nu niemand echt kan vertellen wat nu onze belangen en de gevaren zijn, in de conflicten die spelen. En waarom investeren in een militair apparaat zonder eerst deze vragen te beantwoorden?

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.