De handschoenen gaan uit

mei 22, 2014 by

De handschoenen gaan uit

Het is erg opmerkelijk dat als er in het verre buitenland een oppositiebeweging actief ageert tegen de zittende macht er met eerbied en bewondering over wordt gesproken. Niet zo in eigen land. Overal in West-Europa gaan de handschoenen uit bij de gevestigde macht om de oppositie stokken in de wielen te steken en dat wordt des te duidelijk in de aanloop naar de Europese verkiezingen. Vooral als we de vergelijking trekken met de bejegening van Euro-kritische partijen in buurlanden laten de overeenkomsten een verontrustend patroon zien.

In Engeland zien we dat de UKIP in de media het hardste wordt aangepakt. Daar heeft UKIP-kandidaat Nathan Gill geklaagd over een ware heksenjacht door de media. Hoe zit het eigenlijk?

Er is voortdurend getracht om UKIP te bestempelen als een racistische partij. Zo sprak The Guardian op 22 april bij de aftrap van de verkiezingscampagne van ‘racist rethoric’ met betrekking tot de UKIP-campagne om het aantal arbeidsmigranten uit de EU te beperken met het zicht op zoveel werklozen in eigen land. Deze voortdurende aanvallen vanuit de media hebben echter geen blijvende invloed gehad om het stemgedrag, blijkens een Reuters-bericht van 22 mei:

“The UKIP party will likely top European elections on Thursday or come a close second, according to opinion polls that suggest a barrage of criticism accusing it of racial slurs and bigotry has failed to put off voters”

In Duitsland is het nog een stapje erger. Naast de gebruikelijke verdachtmakingen in de media zijn er heuse ‘spionnen’ actief in de Euro-kritische partij Alternative für Deuitschland (AfD), die trachtten de partij in diskrediet te brengen door met allerlei interne zaken naar buiten te treden. Dat is nog naast de straatterreur van knokploegen. Deze aanvallen worden alsmaar heviger naar de datum van de verkiezingen toe, want het wordt de AfD bijna onmogelijk gemaakt openbare bijeenkomsten te beleggen. Politie en justitie kijken daarbij de andere kant op.

Ook in Nederland is de retoriek vanuit de media niet van de lucht. Gelukkig is er hier geen sprake van knokploegen, maar wat niet is kan nog komen als we naar Duitsland kijken. Op de verkiezingsdag doet schrijver Arnon Grunberg op de voorpagina van de Volkskrant een emotionele oproep: “Een stem tegen het Europese project is een stem op de fascisten.” Een onverholen kritiek op de Euro-kritische campagne van de PVV én de SP.

De PVV krijgt het echter zwaarder dan de SP te verduren met een niet-aflatende stroom van negatieve berichten. Zo verschijnt daags voor de verkiezingen er een groot artikel in NRC Handelsblad over de vermeende onmin tussen Bosma en Wilders op grond van eenzelfde soort van ‘spionage-bronnen’ (interne e-mails en roddels) als bij de AfD. Reden: het niet-gepubliceerde boek van Bosma over de vergelijking Nederland-Zuid-Afrika (sic!), lees: PVV zijn racisten.

Als klap op de vuurpijl is er de diplomatieke rel tussen Saoedië-Arabië, waarbij er wordt gesproken over het afblazen van miljoenenorders. Lees: Wilders is slecht voor de buitenlandse handel. Na maanden niets over Wilders’ anti-Islamsticker te hebben gehoord duikt deze opeens vlak voor de verkiezingen weer op, alsof de Arabieren maanden hebben zitten slapen. Het persbureau Bloomberg kraaide al victorie (‘Dutch support dropping in Dutch vote as seat vulnerable’), maar het valt nog te bezien hoe de Euro-kritische stem uitpakt zolang de stembureaus nog open zijn. Vandaag heeft Nederland gestemt, maar andere landen stemmen pas zondag.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.