Aandacht vragen & kritisch doen

mei 22, 2014 by

Aandacht vragen & kritisch doen

Onze politici blijven toch vooral aandachtstrekkers, die veel te vaak met zaken komen die eigenlijk niet zoveel met hun vak te maken hebben. In de geest van de geweldige aandacht, kwam deze week ook een sticker volop in de pers, waarop de vlag van de Saoedi-Arabië wordt bespot. Want er werd duidelijk dat per heden het bewuste land heeft gereageerd en men sancties gaat instellen tegen Nederland.

Nu is het vervelende van een democratie natuurlijk dat er zoveel meningen zijn en dat er vaak ook opmerkingen en acties tussenzitten die niet iedereen aanspreken. Dat is een vervelend gegeven, iets waar een land als Saoedi-Arabië niet mee te maken heeft, want daar is geen zichtbare oppositie en wordt het land strak door een ‘absoluut’ vorstenhuis geleid. Geen verdeeldheid dus, geen kritische mensen, geen onnodige gestook van moeilijke oppositionele krachten.

Het is moeilijk te bezien of het nu wel verstandig is om kritiek te uiten op andere landen en de handelwijze (intern of extern) van de machthebbers. Een kritiek op de sticker was dat de Nederlandse handel in gevaar zou komen, iets wat opvallende genoeg bij de pesterijen tegen Rusland van de afgelopen maanden geen enkele rol leek te spelen. En dat terwijl we 2,5 keer (in euro’s / bron 2012) meer uitvoeren naar Rusland dan naar Saoedi-Arabië. En helemaal veel meer importeren van de Russen.

We importen uit Saoedi-Arabië olie en dadels zo bleek uit een wat treurige rapportage van de NOS, waarbij de omroepmevrouw nog wel duidelijk probeerde te maken dat de handel tussen beide landen toch echt veel banen in Nederland oplevert. Maar het is natuurlijk onzin om kritiek op landen te leveren vanwege het beleid dat ze voeren, daarbij is het ook onzin om je ernstige druk te maken over de handelsrelaties met een klein oliestaatje.

Het is juist verstandig om in eigen land beter te kijken naar wat men hier allemaal uitspookt, bijvoorbeeld bij grote bedrijven zoals de Shell, die graag overal zaken doen, maar nauwelijks belasting willen afdragen. Ligt hier niet een voorname taak voor politici en media?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.