Volg het goud… (deel 2)

apr 5, 2014 by

Volg het goud… (deel 2)

Het goud van de Nederlandsche Bank (DNB), waar ligt het? Volgens geruchten ligt 90% van het Nederlandse goud in buitenlandse kluizen in de Verenigde Staten (51%), Canada en Engeland. Het is vlak voor de Tweede Wereldoorlog grotendeels daar ondergebracht om het uit handen van de Duitsers te houden. Hierdoor lag in mei 1940 meer dan 80% van het Nederlandse goud in Londen en New York. De Belgen deden opmerkelijk genoeg precies hetzelfde, alhoewel ze ook een groot deel in beheer van de Fransen lieten gedurende de oorlog.

Van het overgebleven goud in Nederland werd het meeste door de Duitsers weggescheept om internationale transacties te bekostigen in met name Zwitserland. In het neutrale Zwitserland konden de Duitsers buitenlandse deviezen bemachtigen en konden de Geallieerden en Asmogendheden handel drijven met elkaar. Na de oorlog is er weliswaar een poging gedaan  om deze zaken gedeeltelijk ongedaan te maken, maar dat is nooit helemaal het geval geweest. Dat kwam namelijk juist doordat de Amerikanen ook hebben geprofiteerd van het Nederlandse goud.

In de onderstaande Engelstalige documentaire wordt duidelijk uitgelegd hoe de Duitsers profiteerden van de Amerikaanse technologie en bedrijven, zonder welke ze de oorlog niet hadden kunnen voortzetten:

De hele goud-discussie maakt duidelijk waar de werkelijke macht ligt, namelijk in de landen die het goud in bewaring hebben, want deze kunnen dat goud verhandelen en op de eigen balans zetten. Het werkt ook zo met een ordinaire spaarrekening bij een normale bank: zolang jij het geld niet opneemt voor consumptie kan de bank het uitlenen en er rente van trekken. Bovendien laat de goud-discussie ook zien dat ogenschijnlijk vijandige landen gewoon handel blijven drijven en het groot-kapitaal oorlogswinsten maken, terwijl normale burgers sterven op het slagveld.

N.B.: zie hier deel 1.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.