Tentoonstelling over Kenau

apr 25, 2014 by

Tentoonstelling over Kenau

Momenteel heeft het Frans Hals Museum een tentoonstelling over de Nederlandse oorlogsheldin, van de Tachtigjarige Oorlog, Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588) lopen. Dat sluit mooi aan bij de nieuwe speelfilm Kenau die begin maart van dit jaar op het witte doek is verschenen. Het is absoluut de moeite waard om deze tentoonstelling eens te bezoeken, want alles is er mooi ingekleed, zodat deze heldin direct in de juiste context van sfeer en tijd wordt geplaatst.

Het museum zit in het centrum van de stad Haarlem, ook geen onaardige stad met talloze bouwwerken die direct doen terugdenken aan de 16e en 17 eeuw. Het museum hangt vol met mooie kunstwerken, vooral schilderijen maar ook prachtig zilver en diverse beelden en kasten. Er is ook een bijzonder ingerichte kamer, waar enkele schilderijen van de lokale schutterij hangen en men de dinertafel (inclusief dranken en spijzen) van één van de doeken helemaal heeft nagebouwd.

Van Kenau ligt er nog een oud boek, waarin haar enige overgebleven handtekening en enkele teksten instaan, als gevolg van een handelstransactie. Daarnaast zijn er nog een flink aantal schilderijen te zien waar ze op afgebeeld staat, vaak met op de achtergrond een slagveld, verminkte Spaanse soldaten of gewoon in heroïsche pose. Een verre achternicht lijkt tegenwoordig in Den Haag te wonen.

De Tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 18 mei 2014

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.