Speculanten azen op Duindorp

apr 21, 2014 by

Speculanten azen op Duindorp

In mijn vorige bericht schreef ik over de klassenstrijd inzake Duindorp. Dat leverde reacties op waarom ik dit zo noemde. Ten eerste zou ik in dit kader willen verwijzen naar een eerdere blogpost over de nieuwe klassenstrijd, waarin ik uitleg dat kritiek op alle groepen taboe is verklaard, behalve die op de blanke arbeidersklasse. Deze mensen mag je altijd en zonder voorbehoud belachelijk maken.

De overgrote deel van de kritiek op Duindorpers komt bovendien vanuit de hoogopgeleide blanke burgerij. Het zijn de burgerlijke D’66-fatsoensrakkers, die slechts een keer per jaar uit hun blanke burchten komen om het HaSchiBa (Haagse Schilderswijk Bazaar) festival te vieren, terwijl de minder fortuinlijke Nederlanders de rest van het jaar opgescheept zitten met de minder aangename kanten van de migrantenculturen. Deze fatsoenrakkers en hun ‘rebelse’ kinderen hebben houden meer van migranten dan hun eigen volk (‘wij zijn allemaal Marokkanen‘).

Ten tweede is er meer aan de hand met Duindorp dan veel mensen beseffen, namelijk de dreiging van de speculanten, die dure woningen willen bouwen voor de burgerij en geen brood ziet in de goedkope huurwoningen voor de arbeidersklasse. Dat geldt natuurlijk ook voor de gemeente die hier aan veel geld kan verdienen. In mijn eerste blogpost had ik melding gemaakt van de sloop van huurwoningen in Duindorp, waarvoor in de plaats nieuwe koopwoningen zijn gekomen die onbetaalbaar zijn voor de meeste Duindorpers. Laat ik daar over uitwijden.

Duindorp was vroeger een arm vissersdorp midden in de winderige duinenrij, waar op de schrale grond nauwelijks landbouw mogelijk was. Tegenwoordig ligt het op een A-locatie, vlakbij de Scheveningse boulevard en op loopafstand van de zee en een nabijgelegen natuurgebied. Als we naar de samenstelling van het woningenbestand kijken van het naburige dorp Kijkduin, dan zien we dat deze woningen een fortuin kosten, en gemakkelijk 500.000 Euro opbrengt.

Als we het grotere plaatje bekijken en de hele kuststrook tussen Kijkduin en Scheveningen bekijken, dan zien we dat Duindorp een uitzondering vormt, aangezien daar de meeste huizen goedkope huurhuizen en koophuizen zijn (gemiddeld 150.000 tot 200.000 Euro). Als men het Haagse kustgebied tussen de zee en de parallel gelegen Machiel Vrijhoeklaan, Sportlaan en Segbroeklaan bestudeerd (postcode 2554 en 2566), dan zie je in een oogopslag dat de huizen daar aanzienlijk duurder zijn en minstens het dubbele of zelfs het driedubbele kunnen kosten.

In het naburige Scheveningen hebben projectontwikkelaars al appartementen gebouwd. Dat is niet verwonderlijk. In het havengebied van Scheveningen betaal je gemakkelijk 300.000 tot 400.000 Euro voor een woning. Wederom een veelvoud van wat je in Duindorp zou betalen. De laatste jaren zijn er nieuwe koopwoningen gebouwd in Duindorp die aansluiten op de nieuwbouw in het havengebied. Duindorp wordt hierdoor aantrekkelijk voor D’66-yuppen.

De politiek heeft mijns inziens onfrisse bijbedoelingen met de jongste rel over Duindorp. Het is een mooi aangrijpingspunt om Duindorp te brandmerken als probleemwijk en op de schop te doen. Huurwoningen worden als gevolg hiervan verder tegen de vlakte gegooid om plaats te maken voor dure koopwoningen op deze A-locatie. Hierdoor ontstaat een samenballing van extreem dure wijken aan de kust, waar de rijke (ambtenaren)burgerij zorgeloos kan wonen zonder last te hebben van de multiculturele samenleving die alleen met de mond wordt beleden.

Related Posts

Share This

5 Comments

 1. Alex Haak

  Niet in Duindorp geboren MAARRR een van de fijnste buurten waar ik OOIT gewoond heb !!!!!!!!!!!!
  HEEL VEEl goeie vrienden achter gelaten. “May God Bless them all”

 2. Wilma Marjanne

  Ja inderdaad overal zie je hoge torens verschijnen kijk bij de haven afschuwelijk heropbouw van de Atlantik-wall. Norder heeft hele goed connecties met projectontwikkelaars want die juicht elk duur bouwproject toe. Poten af van Duindorp

 3. Ik

  Goed stuk Bart! Bedankt voor het verwoorden van de problemen, veel Duindorpers zijn nou eenmaal niet zo goed geletterd en worden daarom meteen niet serieus genomen.

 4. Jos vd Toorn

  Spijker op zn kop,ik kom zelf uit de 2de sloopfase markensestraat,alhoewel ik mn huid duur verkocht heb dat ik niet zomaar ben weggegaan het woningbedrijf heb bezet met nog een paar anderen om een paar centen meer af te kunnen dwingen want plat gingen we toch.Ben ik een vd weinige gelukkigen die een apartement heeft kunnen kopen.Maar wijken voor de rijken was toen al de slogan..Ook met heel dat racisten gedoe een mooi excuus om de rest van het oude dorp plat te gooien..Ik denk dat we er niet aan ontkomen dat uiteindelijk een hoop bewoners het onderspit gaan delven…of dat ze zich gaan verenigen als de nood aan de man komt.Want de duinstrip waar ik woon heeft absoluut niets met duindorp te maken maar met geld en Vestia/projectontwikkelaars.

  Jos vd Toorn

  • bella

   daar heb je helemaal gelijk in Jos ze hadden altijd gezegd duindorp voor de duindorpers maar hoe kunnen hun de nieuwbouw betalen als je van de huren van onze oude woningen uitging bijna niemand maar je kan vechten en praten wat je wil ze zullen toch nooit luisteren je moet er het beste uithalen hoe oneerlijk is bijna alles gegaan we hebben moeten vechten voor de meesten mensen het zelfde te krijgen geef mijn oude huisje maar terug go wat mis ik die tijd en het oude duindorp

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.