Hoe een lokale omroep problemen verslaat

apr 20, 2014 by

Hoe een lokale omroep problemen verslaat

Deze week was er de nodige onrust vanwege criminaliteit en vermeend racisme in de Haagse wijk Duindorp. Diverse media trokken naar de buurt toe om daar verslag te doen. Maar het nieuws werd allereerst gebracht door de lokale Omroep West. Dat is een door de overheid gesponsorde nieuwsorganisatie, die radio, televisie maakt en een webstek onderhoudt.

Echter valt op, het uitermate negatieve nieuws over de wijk, dat de bewoners in een kwaad daglicht zet. Dat kan natuurlijk op goede gronden zijn, maar daarom is het goed eens te bekijken hoe men een andere wijk behandelt waar regelmatig sprake is van overlast en criminaliteit, namelijk de Schilderswijk. Dat is een verislamiseerde wijk, die bijna volledig bestaat uit mensen met een Afrikaanse achtergrond.

De toon over deze wijk is echter totaal anders en zelfs begripvol. Wanneer het over de Schilderswijk en criminaliteit gaat wordt bijna altijd in verzachtende omstandigheden gesproken en zelfs ook vaak de schuld elders gelegd, dat wil zeggen bij de politie of door armoede. Ook wordt zelden de etnische achtergrond genoemd, maar spreekt men over ‘jongeren’ of nog minder specifiek over ‘vandalen’. Dat Nederlanders nog maar op één hand zijn te tellen in de Schilderswijk, daar stelt de Omroep zich geen vragen bij. Recent werd nog een mevrouw weggepest. Het werd er jaren terug ook voor Haagse Harry te ruig en ook de Omroep zelf is er niet heel erg geliefd.

Heel anders is de verslaggeving wanneer het over Duindorp gaat. Het gaat onverholen generaliserend om ‘de bewoners’ die de ‘allochtone medemens’ daar niet zouden willen hebben. Vermeende daders worden even weggezet als tuig. Er wordt zelfs verweten dat Duindorpers aan de eigen cultuur vasthouden. Ook komt er nergens iets naar voren over het afbreken van de sociale huurbouw in de wijk, over de economische achtergrond van de wijk, laat staan over het etnische voorrangsbeleid van de gemeente Den Haag, dat oorspronkelijke Duindorpers achterstelt.

Enkele cijfers van de criminaliteit over het jaar 2012
Duindorp: 42 vernielingen, 80 overlast jeugd, 14 diefstallen uit woning, 16 bedreigingen
Schilderswijk: 538 vernielingen, 481 overlast jeugd, 242 diefstallen uit woning, 219 bedreigingen
Bron de politie

De statistieken van de politie tonen echter maar een deel van het beeld. Ook de ‘jongeren’ die de Haagse juwelier Stratmann in zijn zaak executeerden kwamen uit de Schilderswijk.

Related Posts

Share This

7 Comments

 1. G.Deckzeijl

  Alle informatie voor iedereen(die wordt geconfronteerd met allochtone overlast)op een presenteerblaadje.Negeren ervan = eigen schuld dikke bult!
  http://fubarbaar.wordpress.com/2014/04/20/pol-pot-in-duindorp/#comments

 2. Puck M. de Laat

  Een autochtone gemeenschap, zoals de Scheveningers in Duindorp wordt ernstig verstoord, als daar groepen mensen van een totaal ander komaf wordt ingepropt. Binnen de kortste keren galmt daar, voortdurend vanuit de ongetwijfeld te bouwen moskee, 24 uur aan een stuk de kreten van de islamieten.De berovingen en criminaliteit gaan met sprongen omhoog. Wat is de bedoeling van het verstoren van een eeuwenoude bestaande gemeenschap?
  De turken en marokkanen kruipen wel allemaal bij elkaar (en daar is niks mis mee), maar waarom mogen Nederlanders niet hun eigen leefgemeenschap behouden?
  Mensen worden wel eens vergeleken met mieren. Wel eens gezien wat er in een mierennest gebeurt, als er zich vreemde mogendheden in willen vestigen?

  • Bruce

   For your information: zij bidden 7 keer op een dag. Ik heb in Den Haag nog nooit een moskee horen oproepen om het gebed te laten beginnen. En ik kom vaak in de wijken waar dat volgens jullie aan de orde van de dag is. Maar goed, genoeg over de moskeeën.

   Eeuwenoude bestaande gemeenschap? Ook met inteelt enzo? Maar wist je dat Duindorp pas gebouwd is in 1915 en daarmee nog niet eens 100 jaar bestaat? Dus nog niet eens een eeuw?

 3. Leo

  Duindorp en Scheveningen willen geen Pvda wijken worden zoals de Schilderswijk en Spoorwijk en logies lijkt me. Het Project van de pvda van 40 jaar terug is totaal mislukt om toen iedereen van buitenlandse afkomst op een hoop te gooien de inburgering is totaal mislukt bij de meeste daar in die wijken. Nu willen ze na 30 a 40 jaar ineens de fouten gaan goed maken de pvda en zijn cornuiten om nu te gaan spreiden. Nogmaals iedereen ziet de verpaupering van het pvda project en niemand wil dat zelfs de medelanders niet.

 4. Bruce

  Mij valt in dit stuk een aantal zaken op.
  1) ‘Dat is een verislamiseerde wijk, die bijna volledig bestaat uit mensen met een Afrikaanse achtergrond.’
  Dit is enkele maanden geleden nog in het nieuws geweest. Bij een ‘verislamiseerde’ wijk denk ik aan (door de berichtgeving enkele maanden geleden) een shariawijk. Die is er echter niet, zo hebben bijna alle partijen bevonden, evenals de media. Dat Geert Wilders toch nog een filmpje maakt met een moskee met minaret op de achtergrond ‘dichtbij’ de ‘Sharia-driehoek’ (eigenlijk is dat in Transvaal opgenomen, op een minuut of 5 lopen van de grens met de Schilderswijk en 10/15 minuten lopen van de vermeende Sharia-driehoek, dat even ter info), is het proberen van het beïnvloeden van de gedachten van de Nederlanders.

  Enfin, dan komen we even tot de opmerking bijna volledig uit Afrikanen bestaat. Later in de tekst staat ook nog dat het aantal Nederlanders op 1 hand te tellen is. Dat is een tikkeltje populistisch en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Je hebt de cijfers namelijk niet op een rijtje. 91,3% van de inwoners is dan wel allochtoon, maar dat betekend dus dat zo’n 8,7% autochtoon is. Met andere woorden: als je dan kijkt naar het aantal inwoners in de Schilderswijk (32495 in 2013), betekend dat 2812 autochtonen in de Schilderswijk. Toch meer dan de 5 die jij voorspiegelt. De inwoners in de Schilderswijk bestaan voornamelijk uit Turken (zo’n 27%) en die komen niet uit Afrika. Als jij denkt van wel, mag je wel de schoolbanken weer induiken. Daarna komen de wel uit Afrika afkomstige Marokkanen (zo’n 23%) en dan ook nog Surinamers (Zuid-Amerika, zo’n 18%). Daarnaast allerlei andere afkomsten. Link naar mijn bron: http://denhaag.buurtmonitor.nl.

  2) Enkele cijfers van de criminaliteit over het jaar 2012
  Duindorp: 42 vernielingen, 80 overlast jeugd, 14 diefstallen uit woning, 16 bedreigingen
  Schilderswijk: 538 vernielingen, 481 overlast jeugd, 242 diefstallen uit woning, 219 bedreigingen
  Bron de politie

  Ik heb nog even via mijn bron gezocht en ben erachter gekomen dat er bijna 6 keer minder mensen in Duindorp wonen dan in de Schilderswijk. Daarbij ligt het ook nog eens aan de rand van de stad, terwijl de Schilderswijk midden in de stad ligt. Hou er dan ook direct rekening mee dat hier meer mensen komen dan in Duindorp. Dan vind ik het logisch dat er meer aangiftes en meldingen zijn. Daarbij komt ook nog eens dat er camera’s in de wijk hangen waardoor politie eerder kan optreden. In Duindorp is dit niet het geval. Daarnaast is de criminaliteit in Duindorp vooral (aldus de inwoners van Duindorp voor de camera) tegen de allochtonen met een kleurtje in de wijk. Aangezien maar weinig allochtonen met een kleurtje in de wijk wonen, zal de criminaliteit hier dus minder hoog zijn. Als er meer allochtonen met een kleurtje komen te wonen, dan gaan de criminaliteitscijfers vanzelf omhoog.

  3) Mij valt natuurlijk enorm op dat je niet spreekt over het stelselmatig gezinnen uit woningen pesten. Vind ik zwak. Probeer dat dan ook te ontkrachten.

  4) Vermeende daders worden even weggezet als tuig. Er wordt zelfs verweten dat Duindorpers aan de eigen cultuur vasthouden. Ook komt er nergens iets naar voren over het afbreken van de sociale huurbouw in de wijk, over de economische achtergrond van de wijk, laat staan over het etnische voorrangsbeleid van de gemeente Den Haag, dat oorspronkelijke Duindorpers achterstelt.

  Leuke tekst. Alleen spreek je jezelf wel tegen. Er wordt zelfs verweten dat Duindorpers aan de eigen cultuur vasthouden. Even verderop zeg je oorspronkelijke Duindorpers achtergesteld worden. Klinkt mij toch dubbel in de oren. Maakt niets uit, maar dat argument kan dus van tafel. Verder heb ik in de berichtgeving vaak genoeg gehoord dat in Duindorp veel mensen wonen met een laag opleidingsniveau en een lager dan gemiddeld inkomen. Bij West, bij de NOS, bij RTL. Over dat voorrangsbeleid heb ik ook genoeg gehoord. Duindorpers hebben namelijk voor de microfoons gestaan om hun mening te geven. Genoeg mensen die erover gesproken hebben. Lijkt mij echter zo dat je een huis kunt krijgen als je lang genoeg ingeschreven staat en aan de eisen voldoet.

  En aangezien sommige Duindorpers het leuk vinden stenen door ruiten te slingeren, denk ik ook zomaar dat die ook bijdragen aan de afbreuk van de wijk.

  Als dat is wat je wil: sluit dan vooral je ogen. Als je ze open doet, zorg dan dat die oogkleppen op hebt en zorg anders voor tunnels. Tunnelvisie. Kijk eens verder, kijk eens naar de echte cijfers en laat jouw onderbuik niet zo spreken. Of laat het wel spreken, maar onderbouw het. Denk na hoe het kan komen.

  Veel plezier nog! 🙂

 5. John

  Omroep West is zich op dit moment aan het vergelijken met SBS 6 en Pownews door de confrontatie op te zoeken en zelfs bijna te creëren. Een wijk moedwillig zwart maken (en dit is een gewone Nederlandse uitdrukking) terwijl deze mensen ook meebetalen aan het bestaan van omroep West.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.