Filmbespreking: Act of Valor

apr 6, 2014 by

Filmbespreking: Act of Valor

Act of Valor (moedige actie) is een Amerikaanse actiefilm uit 2012. De film start met het redden van een ontvoerde CIA-agent, waarbij een speciale Amerikaanse eenheid ontdekt dat er een gevaarlijke aanslag wordt beraamd op de Verenigde Staten van Amerika. Er volgt een jacht om degenen die achter het plan zitten te pakken te krijgen. Een jacht op terroristen aldus.

RTL5, een zender onderdeel van de RTL-keten – die door heel Europa zenders hebben – zond op de vrijdagavond deze Amerikaanse oorlogsfilm uit. Nu is het niet zo heel bijzonder want de televisiekanalen zitten elke avond vol met Amerikaanse films en series en daaronder zitten ook genoeg zaken in het oorlogsgenre.

Maar deze film viel mij op vanwege de kritiekloze lofzang op de Amerikaanse oorlogsmachine. Dat kan natuurlijk opvallen omdat ik tijdlang niet dergelijke films heb gezien, maar toch. De militairen en de methodes en ook nog eens de Bush-tijdperk logica van de ´oorlog tegen het terrorisme´ zijn wel zaken die heel duidelijk naar voren. Verder de vlaggen, militaire kostuums, de liederen, de enscenering, allemaal doordrenkt van Amerikaanse sfeer en opdrukken.

Het is voor wie deze films geloofd, meer dan ooit duidelijk wie goed zijn en wie niet, wie er voor rechtvaardige zaken strijden en wie er tot de bedreigingen behoren. Dit alles heeft voor een groot deel te maken dat de propagandamaker van het Amerikaanse leger – ik heb dat natuurlijk over de CIA – al sinds jaar en dag gewoon een kantoor heeft in Hollywood.

Wellicht dat niet iedereen direct begrijpt waarom dergelijke films zovaak geen enkele voeling met de werkelijkheid hebben, want in werkelijkheid zijn het vaak de stars en stripes boys die burgers mollen met drones, en wel eens een iemand martelen voor informatie. (enhanced interrogation heet dit) Maar goede propaganda is, zeker in de vorm van een film, een goede zet om dit beeld een beetje bij te schaven.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.