Femen, oppositie of opportunisten?

apr 22, 2014 by

Femen, oppositie of opportunisten?

Vandaag werd Parijs ongeschrikt door een horde marcherende vrouwen met de vlag Europese Unie in de vorm van een hakenkruis op hun borsten gekerfd geverfd. Het was een goed georkestreerd optreden van de zelfverklaarde feministen van Femen. In tegenstelling wat men zou verwachten, was het protest niet gericht tegen de macht van Brussel als een soort nieuw Derde Rijk, maar tegen een partij die eigenlijk nooit deel heeft genomen aan de regering en ook geen enkele uitzicht heeft op de macht – het Front National, nota bene de enige grote Franse partij met een vrouwelijke partijleider.

Hoe komt het dat een organisatie die in de media wordt geportretteerd als een protestgroep zich niet richt tegen de machtshebbers, maar juist tegen de oppositie? Dat komt omdat een slimme overheid zelf groepen organiseert en subsidieert die lijken op protestgroepen, maar die er op uit zijn om de oppositie te bestrijden of op te treden voor buitenlandse gasten waarmee de relaties niet al te best zijn.

Een goed voorbeeld van het laatste is het protest van Femen tegen de Russische president Vladimir Putin tijdens zijn bezoek aan Duitsland (zie filmpje hieronder). Normaal gesproken kunnen protestgroepen nooit zo dicht bij dergelijke hooggeplaatste leiders komen, maar in dit geval was het allemaal netjes georkestreerd en blijkens de afgewogen woorden van gastvrouw Angela Merkel was zelfs haar commentaar vantevoren voorbereid. Het valt ook op dat de mainstream media (MSM) altijd goed op de hoogte is als er een dergelijk protest plaatsvindt om deze dan vervolgens op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. De groep wordt in de MSM altijd sympathiek bejegend.

Een andere indicatie van het samenspannen van de overheid met protestgroepen is de verwerving van het nieuwe hoofdkwartier van de groep Femen. De groep heeft daarvoor namelijk een ongebruikt pand gekraakt van het waterwinbedrijf, vanzelfsprekend een (semi-)overheidsinstelling. Uiteraard heeft de instelling deze illegale daad voor het gerecht gebracht, maar zo snel draaien de ambtelijke molens niet als het gaat om een door de overheid gesteunde organisatie. Bij de openbaar aangekondigde inauguratie van het pand werd Femen niet uit het pand gegooid, maar juist beschermd door een heus politiecordon van tientallen agenten in oproertenue (zie filmpje hieronder).

Maar hoor ik u nu zeggen: zij zijn tegen heel godsdienstkritisch? Heeft de leidster Inno Shevchenko niet een houten kruis omgezaagd met een kettingzaag?? Inderdaad, zij heeft dat gedaan en werd daarvoor vervolgd in de Oekraine. Nu heeft zij met succes asiel aangevraagd in Frankrijk. Daar heeft zij menigmaal met Femen in het hart van Katholiek Frankrijk, de Notre Dame kathedraal van Parijs, de orde verstoord. Opmerkelijk is dat zij in Frankrijk wordt bijgestaan door advocaat Patrick Klugman, een prominent lid van de socialistische partij in Parijs die onlangs is benoemd tot ambassadeur voor de Francophonie en internationale betrekkingen voor de gemeente Parijs.

Femen is een protestgroep die zonder twijfel in 2011 met de beste bedoelingen is gesticht, maar die sindsdien steeds meer onder de invloed is gekomen van de overheid. De overheid zorgt voor fondsen, huisvesting en politiebescherming. Er is ook een patroon in de lankmoedige houding van het gerecht – doorgaans komen ze er bekaaid van af. Dat is vreemd, maar niet zo vreemd als men beseft dat zij zich niet afzetten tegen de daadwerkelijke machthebbers, maar juist tegen de oppositionele krachten.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.