Blokpartijen sluiten vaak cordon sanitair

apr 10, 2014 by

Blokpartijen sluiten vaak cordon sanitair

De blokpartijen (PvdA, VVD, CDA en D’66) monopoliseren de macht, en niet alleen in het Parlement. Ondanks de grote winst van lokale partijen tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen is er volgens onderzoek van NRC Handelsblad een trend waar te nemen, waarin de lokale partij steeds vaker naast de macht grijpt. Volgens dit onderzoek wordt in 22 gemeenten de grootste partij uitgesloten van de macht en van die 22 zijn er 14 waarin een lokale partij de winnaar is.

Het meest opmerkelijke aan dit bericht is dat het al twee weken na de uitslagen van de verkiezingen bekend is. Gisteren kwaam daar de lokale partij van oud-VVD-er Jos van Rey bij. Hij kwam als grootste uit de bus, maar de zeven (sic!) overige partijen in de raad zijn vastbesloten om Van Rey buiten het college van Burgermeesters en Wethouders te houden. De grootste verliezer, de VVD, wil zelfs een wethouder leveren!

Soms bekruipt je door de snelheid waarmee de coalities worden gevormd het gevoel dat de verkiezingen niets meer uitmaken, omdat er al van tevoren afspraken zijn gemaakt over de samenstelling van de coalitie. Dat is met name in het geval bij de landelijke blokpartijen, die een cultuur hebben van het uitsluiten van partijen die niet aansluiten op hun manier van besturen, namelijk de achterkamertjespolitie.

Als je dus meer democratie wilt, dan moet je bij de volgende (Europese) verkiezingen niet voor de blokpartijen stemmen. Zij controleren namelijk niet de macht, maar zij zitten bij de bestuurders op schoot. Dat beeld wordt bevestigd door de heren politicologen, vaak zelf ook verbonden aan een politieke partij, zoals Douwe Elzinga: “Lokale partijen ageren immers vaak tegen het establishment. Dan ben je niet de meest logische politiek-bestuurlijke bondgenoot.” Kritiek uitoefenen mag op de macht hoort volgens hem blijkbaar niet bij de democratie.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.