Veiligheidsdiensten overtreden Nederlandse wet

mrt 11, 2014 by

Veiligheidsdiensten overtreden Nederlandse wet

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD hebben met regelmaat buiten de wet om inlichtingen verzameld.  Dat is de conclusie van een onderzoek door de CTIVD, de onafhankelijke commissie die toezicht houdt op het opereren van de AIVD en de MIVD. De commissie evalueerde op verzoek van de Tweede Kamer de verwerking van gegevens door de AIVD en de MIVD in de discussie over PRISM, die vorig jaar veel stof deed oplaaien.

Door PRISM had de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA onbeperkt toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer, ook via buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst heeft gegevens in het kader van de samenwerking met buitenlandse geheime diensten verzameld, zonder hiervoor specifiek toestemming te vragen aan de minister.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft zich dus schuldig aan onrechtmatige werkwijzen gemaakt. De dienst heeft agenten ingezet om gegevens te verwerven op een manier die in feite neerkomt op de inzet van een tap, zonder hiervoor toestemming te vragen aan de minister. Ook in het kader van de bevoegdheid om te hacken worden zonder toestemming van de minister gegevens verworven op een manier die gelijk staat aan de inzet van een tap.

De inlichtingendienst AIVD heeft tevens op onrechtmatige wijze computersystemen gehackt. In november bleek dat de AIVD besloten webfora hackt, waar extremistische personen informatie zouden uitwisselen. Maar dergelijke hacks zijn veel te breed en hebben soms niet de benodigde toestemming, namelijk van de minister. Het CTIVD constateert dat de AIVD ook hun hackacties niet duidelijk motiveert, waardoor het alsnog onrechtmatig wordt, hiernaast gaat de AIVD ook soms zijn boekje te buiten bij het op grote schaal binnenhalen en analyseren van draadloze telecommunicatiedata.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.