Meer Marokkanen? 1936 redux!

mrt 23, 2014 by

Vanuit radicaal-links wordt er flink op de bres gesprongen voor de Marokkanen, waar Wilders er minder van wil hebben. Nog niet zo lang geleden was er onder links echter ook kritiek op migratie. Illustrerende voorbeelden zijn de Franse communistische partijleider Georges Marchais (1982) en dichter bij huis de SP met hun brochure Gastarbeid en Kapitaal (1983). Zij betoogden dat migranten het proletariaat verdeelden, de lonen drukten en de druk op de sociale voorzieningen verhoogden.

Als we verder in de tijd gaan, dan zien we dat Marokkanen in Spanje ook werden ingezet voor het neerkogelen van stakingen van de mijnwerkers in Asturias (1934). Twee jaar later waren de Marokkanen instrumenteel in de Spaanse burgeroorlog aan de zijde van Francisco Franco en de fascisten.  Tienduizenden Marokkanen werden in 1936 overgevlogen naar het Spaanse vasteland om de Republikeinen te bevechten:

Het is een gevaarlijk spel om een bevolkingsgroep met diepgewortelde autoritaire en patriachale waarden te gebruiken om ze voor de wagen te spannen van een linkse politiek. De jongste gemeenteraadsverkiezingen hebben namelijk aangetoond dat Islamitische partijen in opkomst zijn en deze zullen alleen maar groeien naarmate de desillusie met links groter wordt. Nederland wordt niet linkser met meer Marokkanen.

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Sjors

    Kwalijk dat een Tiny Kox moslims wegzet als ‘Nomaden en woestijnrovers’.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.