Filmbespreking: The Grand Budapest Hotel

mrt 16, 2014 by

Filmbespreking: The Grand Budapest Hotel

De film ‘The Grand Budpest Hotel’  werd groots aangekondigd en de film wekt veel verwachtingen door de hele reeks aan Hollywood-sterren die een rol vertolken in deze film. De film draait om een hotel dat is gelegen is in het kuuroord Nebelsbad (een allusie op Karlsbad) in het fictieve Centraal-Europees land Zubrowka (een Pools wodka-merk), dat sterk aan Bohemen doet denken. Het is een whodunit over een huismeester die zijn onschuld dient te bewijzen na de dood van een hotelgast.

Aan het begin van de film ademt het hotel het verval uit van een land onder het communisme – er zijn nog maar weinig gasten en ook het personeel is er niet voor uit te branden. In deze setting begint de eigenaar te vertellen hoe hij als loopjongen begon in de glorietijd van het hotel onder leiding van de legendarische huismeester Monsieur Gustave (Ralph Fiennes). Zubrowka is op dat ogenblik op een soort Habsburgse monarchie met een typisch Oostenrijkse sfeer. Het hotel is een trekpleister voor met name rijke oude dames die gecharmeerd zijn door Gustave.

Als een van de meest geziene gasten, mevrouw D, onverwachts sterft vlak na een bezoek aan het hotel erft Gustave een kostbaar schilderij. Hiermee laadt hij zich de toorn van de familie op zich en de verdenking van een moordcomplot. Hij eindigt in de gevangenis, dat hij als gevangene desondanks tracht te runnen als zijn hotel. De bovengenoemde loopjongen Zero komt hem helpen te ontsnappen.

Eenmaal ontsnapt uit de gevangenis slaagt Gustave weliswaar zijn onschuld te bewijzen, maar de wereldgebeurtenissen volgen elkaar snel op en het hotel wordt in beslag genomen door het leger. Zubrowka raakt in oorlog en de malafide erfgenaam van mevrouw D,  Dmitri (Adrien Brody), leidt een fascistische organisatie ZZ (een allusie op de SS). Gustave slaagt er in om Dmitri te overwinnen, maar uiteindelijk raakt Gustave in een trein in conflict met ZZ-ers, waarbij hij zelf om het leven komt.

De sfeer in de film deed sterk denken aan de Sherlock Holmes films uit 2009 en 2011. Een snel verhaal met veel onverwachte draaien en gevoel voor details. Het is ook een komische film met veel allusies en grappige personages. Uiteindelijk is het een tragedie, want ondanks de inspanningen van de hoofdpersonen (Gustave en Zero) komt Gustave om het leven en gaat het hotel ten onder. In de aftiteling wordt de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig opgevoerd als inspiratiebron voor het verhaal, wat de tragische afloop wel enigszins verklaard.

De film was het bekijken alleszins waard.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.